Vi går för allas tillgång till vård
Över hela världen hör homo- eller bisexuella, trans, queer och intersexpersoner till de mest marginaliserade grupperna.
Detta märks inte minst när det gäller hälsan.
Hbtqi-personer har svårare att få tillgång till vård och det finns även en lång rad hälsoproblem som de drabbas av oftare än personer som följer normer för kön och sexualitet. Också i Sverige visar forskning att hbtqi-personer har sämre hälsa än majoritetsbefolkningen, men i länder där gruppen är mer marginaliserad kan det ta sig extrema uttryck. Våld, inklusive tortyr och sexuella övergrepp, är inte ovanligt. Andra problem är missbruk, sexuellt överförbara infektioner och psykisk ohälsa. Det finns alltså stora och delvis specifika vårdbehov hos hbtqi-personer.
Ändå drar sig många i gruppen från att söka vård vilket ofta handlar om bemötandet. På vårdcentraler och sjukhus i hela världen finns risken att mötas av fördomar och brist på förståelse. Detta leder i sin tur också till att hbtqi-personer undviker hälsokontroller och behandlingar, vilket gör att sjukdomar kan hinna bli allvarligare än de behövt bli.
Vi deltar i Pride för att alla människor, oavsett sexuell läggning, ska ha tillgång till den vård de behöver, få ett värdigt bemötande inom vården, och för rätten att älska den de vill utan att utsättas för diskriminering.