Webbinariet streamades på Läkare Utan Gränsers YouTube-kanal 29/4. Här är direktlänken till livestreamingen.

Den väpnade konflikten mellan Sudans armé och landets största paramilitära styrka RSF har pågått i ett år. I skuggan av krigen i Gaza och Ukraina har den väpnade konflikten i Sudan utvecklats till en av världens mest akuta humanitära katastrofer. Vad ser Läkare Utan Gränsers team på plats och varför får inte alla kriser samma uppmärksamhet?

Kriget i Sudan har tvingat över 6 miljoner människor på flykt inom landet, fler än i någon annan konflikt i världen. FN beräknar att mer än halva befolkningen i Sudan är i behov av humanitärt stöd. Samtidigt kan få journalister arbeta oberoende och den internationella hjälpen har svårt att nå fram. 

Läget är akut, inte minst i norra Darfur där Läkare Utan Gränsers team under de senaste månaderna larmat om att undernäringen bland barn nått en kritisk nivå – i flyktinglägret Zamzam dör ett barn varannan timme*. 

I det här samtalet sätter vi ljus på konflikten i Sudan och de vittnesmål vi får från våra patienter och vår personal på plats. Vi lyfter även det faktum att Sudan och många andra humanitära kriser ofta hamnar i skuggan, såväl i medierna som bland allmänheten. Måste det vara så? Och vad kan konsekvenserna bli?

*baserat på siffror från Läkare Utan Gränsers bedömning av undernäring och dödlighet i Zamzam-lägret i januari 2024.

Medverkande

Hanna Majanen
Sjuksköterska som under det senaste året varit akutkoordinator för Läkare Utan Gränsers insatser i Sudan

Läs mer

Martin Schibbye
Journalist och grundare av reportagesajten Blankspot

Läs mer

Hani Khalifa
Akutläkare med rötter i Sudan och lång erfarenhet inom Läkare Utan Gränser i flera länder och tidigare vice ordförande i svenska sektionen

Läs mer

Allt du behöver veta

Detta är ett digitalt event som är öppet för alla och kommer streamas på Läkare Utan Gränsers YouTube-kanal. Anmäl dig gärna för registrering och för att få en påminnelse och för att lägga till händelsen i din kalender. Tittare kommer att ha möjlighet att ställa frågor till våra panelister via chattfunktionen.

Organiserat av